top of page
vicky24.png

ΜΟΝΟΕΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

«ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ»

 

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2024

 

Το Systemic Family Institute of Cyprus με χαρά σας ανακοινώνει την έναρξη του νέου κύκλου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων». Το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί με επιτυχία οχτώ φορές σε συνεργασία καταξιωμένους ψυχοθεραπευτές από την Ελλάδα δίνοντας την ευκαιρία στους επαγγελματίες να εξειδικευτούν σε αυτό το ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που στοχεύει τόσο στην θεωρητική κατάρτιση των επαγγελματιών όσο και στην εκπαίδευση τους σε όλα τα πρακτικά κλινικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην θεραπεία και συμβουλευτική παιδιών και εφήβων. 


 

Που απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγους, ψυχιάτρους , κοινωνικούς λειτουργούς, δασκάλους, νηπιαγωγούς που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν ψυχοθεραπευτικά ή συμβουλευτικά με παιδιά και εφήβους. Το πρόγραμμα δεν οδηγεί στον τίτλο του ψυχοθεραπευτή, αλλά αποτελεί μετεκπαίδευση και εξειδίκευση στην ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική παιδιών και εφήβων. 


 

Διάρκεια προγράμματος

Το πρόγραμμα διαρκεί ένα χρόνο και περιλαμβάνει συνολικά 8 διήμερα εργαστήρια τα οποία πραγματοποιούνται ένα Σαββατοκύριακο το μήνα ( 9:30-14:30). Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας zoom. 

 

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025. 

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024. 

Κόστος προγράμματος 1220 ευρώ. Το ποσό μπορεί να πληρωθεί σε 8 δόσεις. 

Για όσους προπληρώσουν το πρόγραμμα θα γίνει έκπτωση 200 ευρώ.

 

Περιεχόμενα προγράμματος

Μέσα από οχτώ διήμερα εργαστήρια θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε περιεκτικά τις ιδιαιτερότητες της συστημικής θεραπείας παιδιών και εφήβων. Θα μας απασχολήσουν τόσο η συστημική δουλειά στο πλαίσιο της οικογένειας όσο και η συστημική ατομική θεραπεία με παιδιά και εφήβους. 

 

Συγκεκριμένα μέσω των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν: 

  • Οι γενικές διαστάσεις της συστημικής θεραπείας παιδιών και εφήβων, οι προϋποθέσεις, οι ενδείξεις,  οι απαιτήσεις και η προσωπική ικανότητα για τη θεραπεία παιδιών και εφήβων.

  • Η αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν στο πλαίσιο της μάθησης και του σχολείου  για παράδειγμα Δ.Ε.Π.Υ, δυσλεξία, προβλήματα επικοινωνίας, απόσυρση-απομόνωση, επιθετικότητα, βίαιες και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. 

  • Υποστήριξη παιδιών και εφήβων στην  αρρώστια, στην απώλεια, στο πένθος.

  • Υποστήριξη παιδιών και εφήβων που έχουν βιώσει μια τραυματική εμπειρία

  • Υποστήριξη παιδιών και συμβουλευτική γονέων στη φάση του διαζυγίου

  • Η συστημική θεραπεία διάφορων τύπων συμπτωματολογίας στα παιδιά και τους έφηβους όπως: άγχη και φοβίες, , προβλήματα ενούρησης, ψυχοσωματικά συμπτώματα, ψυχαναγκαστικά συμπτώματα, μετατραυματική διαταραχή, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής (νευρική ανορεξία, βουλιμία), κατάθλιψη, αντικοινωνική , παραβατική και βίαιη συμπεριφορά,  συμπεριφορές εξάρτησης και χρήση ουσιών, συμπεριφορές εξάρτησης από το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

  • Ένα ευρύ ρεπερτόριο μεθόδων για παιδιά και εφήβους στην ατομική και οικογενειακή θεραπεία αλλά και με  εξειδικευμένες μεθόδους για τη θεραπεία διαφορετικών συμπτωμάτων. 

  • Εκπαίδευση στο παιδικό σχέδιο ως μέσο επικοινωνίας και θεραπείας με το παιδί και την οικογένεια

Το πρόγραμμα μπορεί να εμπλουτισθεί ανάλογα και με τις  εκπαιδευτικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα όσων συμμετέχουν σε αυτό. 

 

Τα εργαστήρια θα συντονίσουν:

  • Δρ Άννα Εμμανουηλίδου, κλινική ψυχολόγος(Dr.Phil., MSc.), συστημική ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια

  • Δρ Λίλιαν Αθανασοπούλου, παιδοψυχίατρος, υπεύθυνη του ΚοΚεΨΥΠ-Ε του Γενικού Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης

  • Έλλη Μανατού, συμβουλευτική ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια


 

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα  εκπαιδευτών 
 

Δρ Άννα Εμμανουηλίδου, κλινική ψυχολόγος, συστημική θεραπεύτρια στο ΕΚΨΥΕ

 

Κλινική ψυχολόγος (Dr.Phil., Msc) και συστημική ψυχοθεραπεύτρια (εκπαίδευση στη Διεθνή Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας IGST της Χαϊδελβέργης). Σπούδασε στην Ελλάδα και τη Γερμανία, φιλοσοφία και ψυχολογία.

 

Μεταξύ 1992-2001 εργάστηκε στη Γερμανία στο χώρο της ψυχιατρικής και συνεργάστηκε σε πολυάριθμες εναλλακτικές πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων ήρθε σε επαφή με   το εκεί ακμαίο κίνημα αυτοβοήθειας προσώπων με ψυχιατρική εμπειρία και με διάφορες εναλλακτικές στην ψυχιατρική προτάσεις. Στην Ελλάδα, όπου ζει και εργάζεται και πάλι από το 2001, έχει ασχοληθεί με πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες σε θέματα κοινωνικών μειονοτήτων με έμφαση το χώρο  της ψυχικής υγείας, από το 2003 επικεντρωμένα σε δράσεις ενάντια στην ψυχιατρική βία και υπέρ της ανάπτυξης εναλλακτικών στην Ελλάδα. 

Από το 2002 είναι τακτικό μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Από το 2004 εργάζεται στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, παράρτημα Θεσσαλονίκης, ως οικογενειακή θεραπεύτρια και και θεραπεύτρια παιδιών και εφήβων οργανώνει όπου οργανώνει επίσης Σεμινάρια Συστημικής Θεωρίας και Πράξης στον ίδιο φορέα. Από το 2006 είναι ιδρυτικό Μέλος του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας (www.paratiritiriopsy.org ).Από το 2009 είναι εκπαιδεύτρια στη συστημική ψυχοθεραπεία σε Ελλάδα και Κύπρο ( ΚΕΣΜΕΘ,ΣΙΚ, ΕΚΕΨΥΕ, Family Institute of Cyprus)

 

Πολυάριθμες προσωπικές δημοσιεύσεις και μεταφράσεις στα ελληνικά θεμάτων ψυχικής υγείας και συστημικής σκέψης. Παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.


 

Δρ Λίλιαν Αθανασοπούλου

 

Η Δρ Λίλιαν Αθανασοπούλου είναι Ψυχίατρος Παιδιών-Εφήβων, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. Υπεύθυνη του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων Γ.Ν. ‘Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ’  (ΚοΚεΨΥΠ-Ε)

 

Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή  Α.Π.Θ.  και εν συνεχεία απόκτησε τον τίτλο  της ειδικότητας της Ψυχιατρικής  Παιδιών-Εφήβων την οποία ασκεί συνεχώς  από το 1994.

Εκπαιδεύτηκε σε διάφορα είδη ψυχοθεραπείας(οικογενειακή, ψυχοδυναμική, drama therapy) τόσο στο πλαίσιο της ειδικότητας της ‘όσο και σε εξωτερική βάση έχοντας στο επίκεντρο της κλινικής της σκέψης και  εργασίας την ψυχοδυναμική κατανόηση και την συστημική θεώρηση. 

Τα πρώτα χρόνια εργάστηκε σαν ιδιώτης παιδοψυχίατρος, ενώ από το 2001 υπηρετεί στο Ε.Σ.Υ.

Τα τελευταία  δεκαπέντε χρόνια είναι Επιστημονικά και Διοικητικά υπεύθυνη Παιδοψυχίατρος του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων του Γ.Ν. ‘Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ  (ΚοΚεΨΥΠ-Ε) το  οποίο αποτελεί εξωνοσοκομειακή δομή του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος ,στο οποίο περιλαμβάνεται και Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας. 

 

  Παράλληλα λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας η οποία στελεχώνει το Κέντρο, ενώ αναπτύσσει έντονη διασυνδετική δράση με φορείς της κοινότητας, τα σχολεία και τις σχολικές υπηρεσίες, τις δομές παιδικής προστασίας, τα δικαστήρια, τους Επιμελητές Ανηλίκων, την Εκκλησία, άλλες υπηρεσίες υγείας κ.α. για την ολόπλευρη κατανόηση κι αντιμετώπιση των κλινικών και λοιπών ζητημάτων που θέτουν τα παιδιά και οι οικογένειες.


 

Έλλη Μανατού

 

Η Έλλη Μανατού είναι ψυχολόγος (Πάντειο Πανεπιστήμιο) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (University of LaVerne). Έχει μετεκπαιδευτεί στην Συστημική-Οικογενειακή Θεραπεία, στην Συστημική Θεραπεία Παιδιών και Εφήβων, καθώς και στην Συστημική Θεραπεία συγκεκριμένων ψυχικών δυσκολιών και κλινικών εικόνων (Συστημικό Ινστιτούτο Θες/νίκης). Έχει ολοκληρώσει εκπαίδευση στην Συστημική Θεραπεία Ζευγαριών (Ινστιτούτο Συστημικής Θεραπείας Θες/νίκης καθώς και στο  Συστημικό Ινστιτούτο Θες/νίκης), στην Στήριξη Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και τον Θάνατο, στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα (Μέριμνα) καθώς και στον Συντονισμό Ομάδων Γονέων  (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Σχολών Γονέων). Ιδιαίτερο αντικείμενο ενδιαφέροντός της αποτελεί η Συμβουλευτική Υπογονιμότητας και η στήριξη γυναικών και ζευγαριών με αναπαραγωγικές απώλειες. Έχει εκπαιδευτεί από τις Dr Applegarth και  Ms Covington  στο Fertility Counselling (Post Graduate Course 2020-2021) καθώς και στις επιλόχειες ψυχικές διαταραχές από το Post-Partum Support Internationai. 

Ασκεί ιδιωτικό επάγγελμα από το 2001 ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων, εφήβων, ζευγαριών και εργάστηκε από το 2013 έως το 2020 ως Ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος Μέριμνα στην Θες/νίκη. Είναι, επίσης, εξωτερική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Συστημικής Θεραπείας Θες/νίκης  από το 2014. Έχει συνεργαστεί με σχολεία και παιδικούς σταθμούς ως σύμβουλος γονέων και εκπαιδευτικών. Είναι τακτικό μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και της EFTA (European Family Therapy Association).
 

Για δηλώσεις συμμετοχής και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ακόλουθους τρόπους: 
τηλ.: 22376522, email: info@sfic.com.cy ή συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για τα προγράμματα μας από την ιστοσελίδα μας www.sfic.com.cy

Ευχαριστούμε για το email σας

bottom of page