top of page

Ο φαύλος κύκλος επικοινωνίας στη σχέση ζευγαριών





Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν συνεχείς καυγάδες στην σχέση τους. Νιώθουν ότι όσο και να προσπαθούν οι καυγάδες όχι μόνο δεν υποχωρούν , αντιθέτως κλιμακώνονται. Πιθανώς τα ζευγάρια να έχουν εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο επικοινωνίας.


Τι είναι ο φαύλος κύκλος επικοινωνίας;


Πολλές φορές η συμπεριφορά ενός συντρόφου, προκαλεί συναισθήματα στον άλλο σύντροφο. Αυτό το συναίσθημα οδηγεί τον σύντροφο σε μια συμπεριφορά η οποία με την σειρά της δημιουργεί ένα συναίσθημα στον πρώτο σύντροφο και το συναίσθημα αυτό σε μια συμπεριφορά αυτού. Για παράδειγμα ο σύντροφος μπορεί να μην δίνει σημασία στην σύντροφο του. Η σύντροφος νιώθει παραμελημένη και νιώθει θυμό. Και επειδή νιώθει θυμό πιθανώς να φωνάζει και να πιέζει τον σύντροφο της. Ο σύντροφος νιώθει πίεση και απομακρύνεται ακόμη πιο πολύ και δεν δίνει σημασία, και πάλι από την αρχή. Αυτό αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα . Η Μαρία αναφέρει σε μια θεραπεία ζεύγους: “ Όσο περισσότερο νιώθω ότι με πιέζεις, και με επικρίνεις, τόσο νιώθω υποτίμηση και θυμό. Και απομακρύνομαι, κλείνομαι στον εαυτό μου. Εσύ τότε γίνεσαι πιο απαιτητικός και με πιέζεις και με επικρίνεις ακόμη πιο πολύ. Και αυτό συνεχίζεται ατελείωτα¨. Χιλιάδες παραδείγματα από φαύλους κύκλους επικοινωνίας στους οποίους μπλέκουν τα ζευγάρια.


Η Sue johnson ονομάζει αυτόν τον φαύλο κύκλο επικοινωνίας ¨Πόλκα της διαμαρτυρίας”. Ο ένας σύντροφος πλησιάζει προς τον άλλο με αρνητικό τρόπο, ο άλλος κάνει πίσω και το μοτίβο επαναλαμβάνεται. Ο χορός επαναλαμβάνεται για πάντα γιατί τα συναισθήματα και οι ανάγκες πίσω από τον χορό είναι δυνατά. Δυστυχώς όμως δεν εκφράζονται άμεσα και ανοιχτά. Η “πόλκα της διαμαρτυρίας” δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια για ανταπόκριση του άλλου.


Ο John Gottman από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι τα ζευγάρια που μπαίνουν σε αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο, δεν προλαβαίνουν να γιορτάσουν την πέμπτη επέτειο τους.


Η παγίδα στην οποία πέφτουν τα περισσότερα ζευγάρια είναι ότι επικεντρώνονται στην συμπεριφορά του συντρόφου και αναμένουν από αυτόν να κάνει την αλλαγή για να σταματήσουν οι καυγάδες και η ένταση.


Πως μπορείς να σπάσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο επικοινωνίας;


  • Σκέψου προσεχτικά και αναγνώρισε τι είναι ακριβώς αυτό που σε ενοχλεί στη συμπεριφορά του συντρόφου σου και πως νιώθεις εσύ για αυτό;

  • Σκέψου με θάρρος πως αντιδράς εσύ στην συμπεριφορά του συντρόφου σου; Ποιες κινήσεις σου βγαίνουν αυτόματα, χωρίς σκέψη;

  • Σκέψου πως εσύ ο ίδιος θα μπορούσες να σπάσεις αυτό τον κύκλο επικοινωνίας. Τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά όταν θα νιώσεις παραμελημένη, θυμωμένη, πιεσμένη κτλ;

  • Δοκίμασε την επόμενη φορά που θα νιώσεις τα παραπάνω συναισθήματα να δράσεις με ένα διαφορετικό τρόπο.


Μπορεί να σε βοηθήσει να συμπληρώσεις την παρακάτω φράση:


Όσο περισσότερο εγώ ... τόσο περισσότερο εσύ ... Και όσο περισσότερο εσύ, τόσο περισσότερο εγώ ... και στριφογυρίζουμε και φτου από την αρχή”.

bottom of page